24 July 2009

Tips-Tips Berseronok dgn Komitmen

salam semua...

entry kali nie, fifie nk cakap psl langkah2 utk improve lg dri kte pd yg lebih baik.. dan entry nie secara khususnye lebih tertumpu pd cara2 nk buat dri kte seronok dgn komitmen yg telah diamanahkan atas bahu kte.. dan definisi komitmen pd entry kali nie sgt luas, termasuklah komitmen kerjaya dan pelajaran.. secara khasnya, 2 komitmen nie adalah antara yg plg penting dan merangkumi kehidupan ramai orang.. cme mgkn suri rumah x masuk kut? hikhik! e'eh, komitmen perkahwinan pn ade gk, cme sy xley la nk sentuh kt cni cz sy disahkan oleh SIRIM sbg single lg available.. hehehe! korang2 yg nk ngurat 2 kne isi form dlu dan sila bwk2 bersabar sementara menunggu panggilan interview ok.. wahaha, perasan betul cik fifie kte! yela, korang nie mana ley cye sgt.. karang klu sy tulis entry psl tips-tips berseronok dgn komitmen perkahwinan, korang pengsan plak.. hehehe! =p


ok baiklah, xnk buat korang confius dgn pe yg fifie mengarut nie, hihihi.. sebenarnya, dalam pape pn urusan kehidupan yg kte lakukan, tentu ade benda yg xbpe best sampaikan kdg2 kte rasa nk give up je drpd teruskan dgn bda 2 betul x? sbg contoh, mgkn pekerjaan yg kte buat nie amat sgt memenatkan dan selalu buat kte rse stress yg amat.. dan klu student plak, pe yg cikgu @ lecturer ajar utk sesetengah subjek 2 mgkn susah sgt nk masuk dalam fikiran, smpaikan satu tahap yg kte rse cm nk give up je subjek nie.. x skor tinggi2 pn xpe, janji lulus.. betul kn? sy student, sy tau la.. hikhik! ok, 2 adalah sesuatu yg sgt common dan normal bg seorang student spt saya sbnya.. cz klu student 2 rse subjek 2 ssh dan lg die bersemangat nk tackle subjek 2, die kre golongan student yg x normal la.. e'ehhh tak2, luar biasa cemerlang, gemilang dan terbilang gitu.. hehehe! tp wpn susah, wajarkah kte ambil risiko dgn berputus asa, sedangkan orang len mgkn menghadapi kesukaran yg lbh lg tp mereka maintain cool? :D


so kt bawah nie, fifie nk share beberapa tips khas utk korang improve lg keseronokan berkomitmen d alam pekerjaan dan pelajaran.. check these out! :)

1. selalu berfikiran positif
ok, pe yg best sgt tentang pemikiran yg positif nie adalah result yg korang akan dapat hasil drpd pemikiran yg maintain positif.. dalam bahasa yg lebih bombastik lg, pemikiran yg optimis dsarankan berbanding pemikiran yg pessimis (berfikiran negatif).. korang sure pnh dgr semua perkataan nie kn? dan pe yg sy nk share kt cni adalah, jgn give up klu anggap bda yg korang buat 2 susah.. cz byk jew lg orang len yg menghadapi kesukaran yg jauh lebih hebat dr kita, cme mgkn kte xpnh berada dlm situasi mereka.. oleh itu bersyukurlah sekiranya korang merasa sedikit susah.. krn percayalah, ramai lg orang yg ingin berada d tempat korang.. dgn berfikiran cmni, sy percaya korang xkn mudah putus asa especially ble mood sgt down.. dan jge dalam alam pelajaran dan pekerjaan, harus sentiasa tanamkan tekad yg cekal dlm diri.. harus percaya yg setiap kesusahan Allah berikan pd kita 2, insyaAllah xkn sia2 klu kte tau cmne nk menghadapinya dgn matang... :)

2. hadapi masalah dengan tenang
ok, sejujurnya setiap orang pasti akan berdepan dengan masalah masing2.. dan masalah nie sy nk bahagikan kepada 2 bhgn, iaitu masalah peribadi DAN masalah kerja @ pelajaran.. masalah akan menjadi lebih teruk sekiranya masalah peribadi dicampuradukkan dgn kedua2 masalah yg tersebut.. klu boleh, cuba elakkan pertembungan yg serius sekiranya berdepan dgn masalah peribadi.. nie sgt penting supaya bidang pekerjaan @ pembelajaran tidak terganggu.. hye dgn cara nie la keseronokan berkomitmen akan timbul.. krn sekiranya tidak, mood akan hilang dgn mudah.. dan cara terbaik utk hadapi masalah peribadi nie ade banyak.. contohnya, banyakkan berdoa dan mtk petunjuk dr Allah, bincang dgn keluarga @ rakan2 yg dpercayai dan berusaha mencari perkara pokok masalah serta berhati2 dalam menyelesaikan masalah yg tersebut... :)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


3. ikhlas dalam menyelesaikan urusan
bg point ketiga pulak, harus selalu niatkan dalam hati supaya sentiasa ikhlas melakukan pekerjaan tersebut kerana Allah.. sejujurnya, sy bukan orang yg layak utk bercakap ttg hal nie.. krn sy sendiri masih belajar (muda lg) dan byk lg kekurangan yg harus dperbaiki.. namun sekadar informasi perkongsian, hanya apabila kte ikhlas melakukan sesuatu, maka segala urusan yg berkenaan akan benar2 dmudahkan Allah.. klu dalam hati asyik merungut dan selalu rasa x ikhlas ble banyak kerja @ time assignment berlambak, maka dgn sendirinya pekerjaan 2 akan jd x best betul x? so ble da rse x best, cmne nk rasa seronok lg.. jd yg plg penting sekali nk tegaskan balik, buat sesuatu tu biarlah dgn hati yg ikhlas, mudah-mudahan pekerjaan 2 menjadi sebahagian dr ibadah... :)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


4. konsisten @ istiqamah dalam pekerjaan
bg point yg terakhir nie, byk sbnya faedah dan kebaikan yg ley kte dapatkan sekiranya mengekalkan sifat2 istiqamah dalam pekerjaan.. sbg pengenalan, pekerja yg istiqamah adalah pekerja yg selalu mengingatkan dri sendiri ttg kepentingan mengekalkan mutu kerja yg bagus.. dan jgn hanya mengekalkan prestasi kerja yg superb ble bos ada dan main2 ble x diawasi.. pekerja yg spt nie, sgt la merugikan sesuatu organisasi tersebut jauh lbh banyak dr kebaikan menggajinya.. hehehe, jgn marah ek klu ade yg cm2? bg seorang student pulak, tentunya lebih kepada motivasi diri utk selalu bekerja keras sepanjang musim semester dan bukan hanya tgu last minute.. for me myself, being a last minute student is really frightening! tau ke npe sy ckp cmni? cz sy pnh jd seorang yg last minute (bukan cara sy) dan perkara nie berjaya buatkan sy sgt3 gelabah utk berdepan dgn ujian penting keesokan harinya.. nasib baik dapat jawab paper 2 dgn agak memuaskan, uhuk uhuk~ :(


so, pd korang semua yg rasa perlu lg nk improve rasa keseronokan dalam berkomitmen d alam pekerjaan dan pelajaran, sgt dsarankan utk ikut tips2 yg dberikan.. hehehe~ sy dapat idea nie dr sebuah blog perkongsian motivasi, tp segala bentuk perkembangan isi adalah milik sy sendiri, alhamdulillah.. krn bg diri sy, menjadi seorang yg jujur pd readers blog sy sgt penting.. oleh itu, insyaAllah xkn ade sebarang entry plagiarism (copy directly without reference) dalam blog nie.. so korang2, renung2kn dan selamat mencuba k! hehehe, salam... :)

7 comments:

naz said...

wahhh.great list!!

p/s: haruskah sy pggil awk akak? I'm 1986 baby.how bout u?

Fifie Ierina said...

naz,

terima kasih byk2.. sy berhasrat utk jadikan blog nie sesuatu yg bermanfaat utk orang2 yg sudi membacanya.. :)

p/s e'eh, cmne ley ade kesilapan yg besar cmni? awak cuba baca blk chatbox sy, tgk pe yg awak tulis.. awak yg pgl sy kakak dlu sedangkan sy lahir 1989.. sy igtkan awak junior sy dlu dan dgn konfidennya bahasakn dri sy sbg kakak.. uhuk uhuk, x aci cmni.. sy adik ok! heeee~ (^_^)

naz said...

@fifie

tu just gurau je k.coz org bwh sy kan cakap mcm tu gak.saje bwat parody.hihihi.

BELALANG said...

ermm... mood student cm sy nie slalu berubah kot... kdg2 rajin.. kadang2 malas... he3

but cmne nak kata plak kat student yang sambung blaja atas desakan keluarga??? hurmmm
n kos yg die amik tu bukan minat die... cmne nk blaja kalo minat pun xde? he3
well.. sbg anak.. nak x nak ikut jugak lah kan pasal mereka tetap our parents.. we as their child dont have right to speak... what u think?? he3

ankowada said...

good post~!^_^

ihsan_huhu said...

hmmm...

Fifie Ierina said...

naz,
orang bawah awak ckp cm2? awak nie kerja sbg bos ke? fuh, ley ngurat nih.. single lg x? ahaha! =p

belalang,
thanks atas soalan yg sgt menarik nie! sbnya mmg ade parents yg nk anak2 belajar kursus yg mereka rasakan plg baik.. tp sbg dri sy sendiri, sy bersyukur krn parents sy memahami minat sy dan support sy dr awal lg...

tp sbg anak, sekiranya da teruskan pn dgn kursus 2, teruskan jela dgn jayanya.. insyaAllah, jika 2 yg parents kte rasa terbaik, maka ia juga akan jd yg terbaik utk kte dgn syarat kte menerimanya dgn redha.. dan minat 2 insyaAllah ley dpupuk, cme bergantung pd dri kte sendiri...

ya, pd permulaan tentu susah.. tp insyaAllah, tawakal la pd Allah krn Dia tentu akan membantu umatNya yg selalu berdoa pdNya.. sekiranya benar2 xske, cuba la bersabar (demi hati orang tua) hingga mendapat segulung ijazah @ diploma sebelum meneruskan pelajaran dalam bidang yg dsukai.. ok x pandangan nie? wallahualam... :)

kak wada,
tenkiu2! :)

ihsan_huhu,
terima kasih sudi menulis wpn hanya perkataan tersebut.. hehe =p

Related Posts with Thumbnails
 

FIERINA'S PAGE © 2008. Design By: SkinCorner