26 July 2009

First Time Menjawab Tag.. Hehehe!

salam semua...

kali nie fifie tgh rajin nk jawab tag yg dberikan oleh seorang rakan blogger sebelum masuk sekolah (universiti) balik esk, heeee~ jom layaaannn... =p

Rules:
1. Once you’ve been tagged, you are supposed to write a note with 10 random things, facts, habits, or goals about you..
2. At the end, choose 10 people to be tagged..
3. You have to tag the person who tagged you..
4. If I tagged you, it’s because I want to know more about you..

Perkara #1
nama sebenar saya adalah Nurul Efifi Mohamad Ngasri, tp nama komersial (e'eh, komersial ke eik? =p) Fifie Ierina nie datang dr kegilaan pd drama2 korea.. dlu masa baru2 buat myspace, memang blur gle.. ingatkan sume orang buat nama gempak2, 2 yg nk wat nama gempak2 gk.. wahaha! so fikir pye fikir, dapat la idea nk letak nama Fifie Ierina nie.. cm tiru adik yg letak nama die Illyna Fusurina dr nama sebenar Nurul Eleena.. tp rsenye nama die kt myspace da bertukar, cme nama sy jew yg kekal dan menjadi identiti khasku d alam maya hingga ke hari nie.. ahaha, xkre sgt wpn xsme gn adik time 2! janji ade na3 kt belakang, hihihi.. =p


Perkara #2
sy jenis yg sgt suka berceloteh, tp akan diam ble orang yg sy sayangi berceloteh dengan sy.. cmne nk cakap ni ek, malu laa.. ahahaha! =p sebenarnya cmni, sy sgt suka bercakap dgn orang2 d sekeliling sy, tp ble berhadapan dgn orang yg sy sayangi, sy lebih suka menjadi seorang pendengar yg setia.. dlu, sy pnh ditanya npe sy selalu diam ble orang itu berkata-kata, even dalam telefon pn cm2.. dan jge, selalu diam jew ble kena marah ttg sesuatu.. dan sy xpnh bg jawapan yg nie pd die krn pd waktu 2, sy x sedar pn sy mempunyai perangai spt nie.. ble da kehilangan die, baru sy sedar ttg nie...


Perkara #3
sy seorang gadis yg pemalu smpaikan nk tegur orang len dalam satu2 majlis 2 sgt payah rasanya.. mmg sgt sedar klu kt kampung @ tempat yg ramai makcik2, pmpn yg cmni akan dianggap sombong secara automatik.. wpn sy percaya sy mempunyai keyakinan diri yg agak tinggi, ciri2 seorang yg pemalu 2 sgt tebal dalam diri.. bayangkan, nk tegur saudara2 sendiri kt kampung masa majlis kenduri pn rasa malu sesangat, pe lg dengan orang yg x kenal.. hehehe~ dan after SPM tahun 2006, ade kawan2 pmpn yg bwk kawan2 laki mereka datang rumah masa raya.. dan sy yg gelabah time 2 sebab x dberitahu pape ley menyorok jew kt dapur dr awal diorang datang smpai diorang balik.. wahaha, kejam x?? sekarang mmg rasa sgt kelakar ble igt balik! hihihi, so korang2 yg rasa fifie sombong 2, sgt x betul ok.. muka pn da merah nie.. hahaha, acah jew! :D



Perkara #4
sy mengaku sy gadis yg manja, hehehe! pnh masa nk beli beg kt shopping mall, sy dgn parents sy ms 2.. ps2 pye la cerewet xjpe yg berkenan d hati sampaikan salesgurl kt kedai 2 tye kat mak sy, "adik nie anak bongsu ke?" masa 2 muka tahan je drpd nk gelak dan jerit, "sy bukan anak bongsu tp anak tengah!" wahaha, jd drama swasta la plak kn nanti? dan mak sy da tersengih2 jew time 2 dan jawab, "budak nie mmg cmni".. hehehe, tu la sejujurnya perangai seorang yg bernama fifie ierina.. seorang gadis yg ley dkatakan manja tp bukan ngada2 ok.. heeee~ :)


Perkara #5
sy mmg hampeh gle bawak keta.. huhu, teringin sangat nk improve lg skills utk bawak keta nie, tp xde orang yg nk ajarkan sy.. ayah ade, tp selalu bz.. dan kerana sy x berani nk bawak keta sorang2 sbb lum mahir, mmg da lama sgt x bawak keta.. ceh, sbnya sbb sy pnh mengalami 1 jenis minor accident, uhuk uhuk.. dlu masa baru balik dr kedai, ntah cmne ble reverse mmg x perasan kereta kt belakang.. ble dgr bunyi kuat, baru tersedar da terlanggar keta belakang 2 sampai no plat die patah (keta 2 park depan rumah die dan xde orang nampak kejadian 2 mse 2).. dan part yg paling menyedihkan, sy lari ps2 cz takut sgt3 kena marah gn my parents dan tuan pye kereta.. sedey gle dan masih fobia hingga ke hari nie.. hux3~ dlu ms baru2 belajar memandu kt sekolah memandu, cm x cye je kena bayar mahal2 tp ilmu yg diajar 2 terlalu ciput berbanding perkara2 yg sy perlu dan wajib tau sebagai seorang competent driver.. :(


Perkara #6
sy seorang gadis yg x pndai lg nk berdikari.. at some point, yes i do depend on myself to solve my own things.. tp hakikatnye ble bercakap ttg skop yg lebih luas, sy sgt x pndai berdikari.. mgkn kerana pd usia 20 tahun, sy x pnh lg dlepaskan bekerja oleh ayah.. dan mgkn pd sy, antara kebaikan bekerja secara sambilan adalah mempunyai sikap berdikari yg lebih baik drpd orang len.. dan kerana skg nie, duit elaun keperluan cm x ckup jer gamaknya, option nie mmg selalu sgt menari2 dlm fikiran nie, hehehe! cme sayang, xtau nk mula dr mne.. yes, mmg tau sy harus ubah kelemahan yg nie.. mne ley asyik depends gn suami jew betul x? e'eh tak, errrrrr...ahli keluarga! hikhik =p


Perkara #7
hobi sy yg paling best adalah makan chocolate.. e'eh, hobi ker nie? hikhik! kre antara hobi yg plg best dalam dunia nie la kut, cz ble da dapat makan chocolate, hati rasa hepi semacam jew.. stress pn cm tbe2 je ghaib dgn sukacitanya, hehehe~ dan yg plg penting sekali, sy ske jenis chocolate yg crunchy, mknenye yg ade kacang dalam die.. xkre la hazelnut, almonds, cashewnuts @ pape jns kacang sekalipun.. cz bg sy, perasaan ble makan chocolate dairy milk nie xkn pnh sama dgn perasaan makan chocolate yg crunchy.. hehehe! dan 'favourite'ku forever and ever and happily ever after adalah ferrero rocher.. wahaha, bahagianye hidup ble dapat makan ferrero rocher!! alamak, da terliur la plak nk makan chocolate waktu taip yg nie.. adesss~ :D


Perkara #8
sy nie sbnya jns yg pendiam.. e'eh, korang mesti confius kn dgn pe yg sy bgtau kt perkara 2 jap td? hurm, sbnya mmg sy jns yg pendiam ble jpe orang yg sy x kenal, wpn orang 2 pmpn.. kdg2 nk salam dgn kawan @ seniors pmpn pn cm malu semacam jew, xtau la npe.. lebih teruk lg ble jpe dgn kwn lelaki.. tp yg bestnya psl sy adalah, sy akan tbe2 transform (e'eh, cm transformer plak, hehehe!) jd orang yg ske sgt bercakap ble da kenal baik dgn orang 2.. sbnya, x perlu kenal baik pn, mgkn ckup klu jpe yg ske wat kelakar dan jns yg happening.. oh! sy sgt ske berkawan dgn jns2 lelaki yg spt nie, hehehe.. akan sendirinya bertukar pd yg banyak cakap! =p


Perkara #9
sy nie jns pmpn yg sgt3 ske memasak tp sgt malas memasak, hehehe.. alamak, kantoi sudah kelemahan fifie yg sebenar! adesss~ klu korang2 nk tau, sy mmg suka memasak.. cz klu kt rumah dlu pn, sy nie kre chef kedua terpenting dalam rumah selepas mak, cz adik sy yg pmpn 2 mmg ske amek kesempatan d atas ke'cyumel'an dan kebaikan sy.. hehehe, abaikan part yg cyumel 2 k, hikhik! so krenye memasak adalah satu minat manakala mengemas dapur pula adalah antara bda yg sgt ske sy buat tanpa perlu dsuruh2.. part yg sy bgtau malas sgt memasak 2 plak krn sy percaya more cooking = more eating and more eating = more weight gaining! wuuaaaa, sedey gle.. tp sygnye, sy x pandai nk bakar kek @ buat biskut cz dlu ms sek menengah, terpaksa & dpaksa amek elektif pertanian instead of elektif masakan.. cheiittt, hampeh dan hampas betul ble igt balik! xpe2, nanti fifie akan rajin2kn diri belajar gk utk suami tercinta... wahahahaha! :D


Perkara #10
sy skg belajar course yg sy ske, iaitu course perakaunan.. sbnya dalam diri sy, da ade ciri2 seorang yg minat pd bidang perniagaan sejak d bangku sekolah lg.. krenye, minat pd dunia perakaunan nie jatuh pd tempat kedua la selepas perniagaan.. dan yg berada d tempat ketiga plak, tentunya bidang kulinari @ masakan, hehehe! tp options masakan xpnh menjadi pilihan kursus pengajian kerana sy lebih suka jd tokey restoran drpd jd chef a.k.a kuli restoran.. e'eh, paham ker? hehehe, lbh kurang cm2 la yerk? ngeee~ dan pd sy plak, kursus perakaunan nie jauh lbh adventorous dr business.. cz seorang akauntan ley jd seorang bussinesswoman namun seorang businesswoman x semestinya ley jd seorang akauntan.. so, i'm happy with what i learn now cz i think i'm gonna be a very successful career woman in the near future.. dgn izin Allah, amin... :)


p/s so, 2 la secara ringkasnye (cm da terlebih2 "ringkas" da nie, hehehe!) diri sy dan sedikit sebanyak pe yg ley sy kongsikan pd tag kali nie.. kredit pd encik taqo, orang yg sudi forward tag nie pd sy.. maaf xtau nk forward tag nie pd spe, korang2 yg nk jawab tag nie sila sudi2kan diri amek jew k? pye la bersemangat jawab tag nie sampai lbh 2 jam, padahal esk nk mula sekolah blk.. uhuk uhuk, mgkn blog nie akan bersawang pd weekdays selepas nie krn sy hanya pye waktu utk update blog nie pd waktu hari weekends.. pd korang2 yg sudi baca dan support blog nie melalui pape cara sekalipun, terima kasih byk2 yer! sehingga bertemu lagi, salam... :)

10 comments:

Jard The Great said...

rajin jawab tag.. pastuh jawapan die panjang2 lak tu.. ehehe

taqO said...

salam.
wah! panjang uh..
rajin dia~ ^^

hm,sy suke no 7 n no 3..
kekadang malu itu kene ade kn? =D
tgk gak pada tmpt n keadaan~
peace..slamat pulang belajar.

Roslan Nazri said...

wah panjangnyer tag..hu3..rajin giler..saya tag ni paling lemah skali nak wat..adeh..

KhairiL's said...

1st patut la rajin jawab panjang2
nnt lama2 dh naik muak nk jawab tag
balik2 benda sama je

hanisa said...

point ke 8

sama la macam saya...mula2 jumpe banyak senyap
kali kedua cakap lebih cket
kali ketiga da takle benti bercakap agaknya

alone said...

gadis memang kena manja. uhuhu.

mohdisa said...

wah...panjang nyer fifie...rajin yerk...hehe..

kak ein said...

fifie....
akk br je pas sign in blog...
then i need ur help
can u???
pllzzzzz
blur gilerr ni
byk yg akk x reti nak wat...
lalalala

..::..ein..::.. said...

sila ler tgk blog akk yg kosong giler ni ye...lalalala

http://miszgarfien.blogspot.com/

Fifie Ierina said...

salam semua...

Jard The Great,
hehehe, harus setuju yg kerajinan itu bermula dr semangat menjawab tag buat kali pertama.. hehe! =p

taqo,
hehehe, thanks yer! betul 2, perasaan malu sgt penting.. klu pmpn xde perasaan malu lg, x usah jd pmpn yer dak? hehehe :)

Roslan Nazri,
thanks atas komen... :)

Khairil,
ye, awak sgt memahami saya.. hehehe =p

hanisa,
ehem ehem.. x kenal maka x cinta kn? rugi la lelaki2 yg takut nk tegur orang cm kte2 nie kn? hehehe =p

alone,
thanks.. setuju2! :)

mohdisa,
hehehe, auta je tuh.. nanti lama2 jd malas, nie pn cm da malas sgt... :(

kak ein,
akak x reti mnda2 pe tuh? insyaAllah, nti sy tgk pe ley sy bantu.. terhad sgt ilmu sy ttg perkara2 spt nie... :)

Related Posts with Thumbnails
 

FIERINA'S PAGE © 2008. Design By: SkinCorner