09 August 2009

My Life: Fifie

salam semua...

wah! sedar x sedar, da 9hb ogos rpenye hari nie.. bersamaan, da seminggu la sy x update blog.. wahaha, gle pemalas! aduyai, kje bukan main banyak tp main internet cm x hengat dunia.. fifie pn satu, yg g ske sangat bukak blog pak cik khai 2 ape pasal? hari2 plak 2.. bukan je hari2, klu ley tiap2 jam nk duk depan laptop ngadap blog die.. hehehe, confem da kne bomoh! pak cik, ubat bomoh mne awak pakai yg kuat sangat nih? lalalala =p

ok, sejujurnye sy da bgtau plan sy (hampeh, hangat2 tahi ayam) yg sy nk bekerja part time sebelum nie.. dan plan 2 mmg membuatkn sy sgt nervous cz nie first time sy nk buat kje gle cmni.. huhu~ mnda yg sy nk buat 2 pn sgt berisiko, iaitu bekerja sambil belajar.. krenye nk try multi-taskinglah konon2nye (padahal faktor kewangan pn ade menyumbang sbnya, hehe).. dan pada saat nie, sy rasa sy terpaksa ucapkan selamat tinggal jela pd plan sy 2.. uhuk uhuk! sy nie jns yg ske fokus pd satu bda dlm satu masa.. dan kalau nengokkan kegilaan sy pada dunia internet skg nie, mmg sgt berisiko tinggi utk sy bekerja.. for me, masa yg terbuang depan laptop da ckup banyak, nie kn lg nk amek risiko bekerja sambil belajar.. sy ade tanggungjawab yg sgt besar, dan sy msh igt lg pesanan orang tua sy.. so insyaAllah, plan bekerja tu akan dmulakan sekiranya parents memberi greenlight pd waktu cuti semester nanti.. tp sbnya, sendiri mmg tau yg utk mendapatkan greenlight spt itu sgt payah rasanya... :(


hurm baiklah, next nk cakap plak psl life sy.. sejujurnya, sy masih ade sisa2 demam pd waktu sy menulis entry nie.. nie pn tgh break sekejap masa bukak buku subject law td.. aduyai, pengsan! after lbh kurang 2 jam study straight td, mmg da xley nk masuk.. krenye, otak nk bg isyarat yg fikiran sy perlukan rehat sebelum sambung study.. ehehe, xpe2 fifie kne be strong! saya sbnya klu demam, secara fitrahnya mmg xske sgt makan ubat.. tp since family jauh, sy paksa juga diri makan panadol tu.. semalam, telan 2 biji sekaligus sebelum tdo (tdo awal dalam kul 10 cm2).. after dapat tdo yg agak berkualiti, demam da semakin kebah (suhu badan da turun) cme pening kepala masih ade.. syukur masih ramai yg peduli.. semalam jge adalah hari yg sy contact balik orang yg pnh sy sygi 2.. ble demam, mmg sy breaks down sgt2.. dan orang yg ade dalam fikiran sy adalah die.. dalam hati sgt terkejut apabila sy dapat tau die pn sedang demam.. awak, sy tau awak xkn baca pe yg sy tuliskan nie.. jaga dri awak baik2.. sy x mgkn sampai hati melihat awak jatuh sakit... :(

sejujurnye, sy sgt terharu ble ade senior yg bawakkan sy bubur nasi yg sedap dan mmg 2 adalah makanan utk orang x sihat pn.. terima kasih sgt2 sy ucapkan.. sejujurnye pd yg risau, maafkan sy.. fifie mmg cmni, klu die sedey, die mudah menangis.. dan ble air mata die jatuh x berhenti2, die akan mudah jatuh sakit.. dan sejujurnye jge, sy mmg ade sedey ttg sesuatu perkara sebelum sy jatuh sakit 2 hari yg lepas...


utk masa sekarang, sy just nk tanya dgn korang satu bda jew.. korang2 xkre la yg pmpn @ yg lelaki.. korang rasa2 la kn, korang nie kategori anak mak ke anak ayah? sejujurnye, sy nk ngaku kt cni yg sy anak ayah.. ade sesetengah perkara yg kadang2 membuatkan sy berkecil hati dgn mak sy.. sy selalu rasa yg mak sy xley nk faham sy cmne ayah sy faham sy.. cm 2 hari lepas, sy bersedih dalam hati kerana x dapat berada d rumah wpn ahli keluarga semua berkumpul utk majlis graduasi abang kedua sy.. dan sy menelefon mak utk bertanyakan hal 2, tp mak langsung x dapat nk pick up isi hati sy.. saya tahan kesedihan dalam hati sampai la mak pass telefon pada ayah selepas ayah baru balik dr surau.. first questions ayah tanya, "sihat ke, da makan belum?".. benda nie simple je, tp mmg wat sy terharu sgt.. kemudian ble nada suara sy da berubah dalam telefon, ayah sgt cepat pick up.. ayah tye lg, "ok x nie? ade masalah pape ke?" saya pn cakap, "semua orang ade kt rumah" dgn nada tersekat2.. dan ayah sgt faham pe yg sy nk sampaikan, kemudian benar2 berusaha utk pujuk sy dalam keadaan air mata sy tumpah dgn terlalu murah...


mgkn korang x faham sgt pe yg sy nk sampaikan nie, tp sy selalu percaya yg parents harus selalu 'dekat' dan faham anak2 mereka.. dan ayah sy selalu tunaikan tanggungjawab beliau dgn baik.. kebanyakan masalah sy, ayah sy yg lebih tau berbanding mak.. sy akan sgt bersyukur pd Allah sekiranya satu hari nanti, sy dkurniakan seorang suami spt ayah sy.. x perlu la seorang yg berharta, cukuplah yg beragama dan sgt caring cm ayah sy.. sy da ceritakan masalah nie pd seorang kawan, dan die kata cmni.. "fifie, mgkn awak sedih kerana mak awak x memahami awak.. tp, awak harus bersyukur kerana ade orang len dalam dunia nie yg mempunyai kedua orang tua yg langsung tidak memahami anak2nye.. ayah awak tentu seorang lelaki yg budiman kerana beliau rapat dgn seorang anak perempuan.. tak semua ayah dalam dunia ini mempunyai sifat spt nie.. bersyukurlah dgn pe yg awak ade"... ya, sejujurnye, sy tergamam apabila die memberi sy nasihat nie.. die merupakan kawan yg sme pernah memberi kata2 semangat yg sgt berguna ble sy berdepan masalah cinta.. ya, sy sgt tau sy harus bersyukur.. syukur Allah, skurang2nye sy tau mak sy menyayangi sy wpn die sgt sukar menunjukkan kasih sayangnye...

p/s korang, sy nk tye.. soalan pertama td, korang anak mak ke anak ayah.. plz pilih antara salah satu jew, cz nie kre cm survey utk dri sy sendiri gk sbnya.. hehehe! dan jge soalan kedua plak, pelik ke seorang anak gadis rapat dgn ayah? selama nie mmg perasan, kawan2 ramai yg pelik ble bgtau sy lg rapat dgn ayah berbanding mak.. tp ble isu nie timbul balik, sy mmg mempunyai perasaan ingin tahu yg meluap2.. korang2 yg tau, share dgn sy plz.. mohon kerjasama korang k? salam... :)

10 comments:

..::..ein..::.. said...

salam sis...

meh cni akk nak jwb

1) akk merupakan anak ayh..fmly suma tau akk ank ayh..n kdg2 ayh akk sndr pgl akk dgn anak abh or puteri abh..haha..yg untung nye, akk x perlu nak rebut ayh dgn adk beradik prmpn bcoz sis ank tunggal prmpn..lala..akk mmg rapat dgn ayh..mana2 ayh pegi akk akn ikut..klo x dpt ikut, mst akk nangis..lalala..bukan x rapat dgn mak cuma kureng ckit..tp nak citer mslh, mak la yg plg best..tukang cover line nak g dating..hehe

2)apesal lak nak pelik..kwn2 akk pun rmai yg rapat dgn ayh berbanding mak..slalu nye ank prmpn mmg rapat dgn ayh..manakala ank lelaki rapat dgn mak

BELALANG said...

sy anak mak!!!!ha3
walaupon dlm cter nujum pak belalang xde watak si maknya... tapi belalang ank mak... he3
sume benda cter kat mak... ayah lebih senyap n kool je... he3

pak2... belalang rindu sama emak pak.. hak3

HuHo said...

aku x rapat ngan both mum & dad...hihi

DilOt said...

anak 2-2..hehe...

kdg2 ayah paham cepat..kadang2 mak....kalu de mslh ke..ade benda ptng ke..mest 2-2 tahu...

tp kalu ikut darah..perangai..mmg lebih kepada ayahla..ni masuk gak ke..hehe...

..::..ein..::.. said...

wah...blog fifie dh ade pembaharuan la..sweet dh..comey je kartun2 dia...

teh said...

saya anak mak..hehehe
ngan ayah payah sangat nak bukak mulut
sebab ayah garang
huhuhu tapi dia baik

Adney said...

Saye anak ayah dan emak saye.. hehe..
Tapi lebihnye pada emak la.. ayah pun same jer.. ntah lah.. mcm samerr jer.. huhuhuhuhuhuhuhu.. diorg jenis spesis.. uhu..

Jgn sedey2 yer.. ade hikmah disebaliknyer.. dan Allah memang selalu uji hambe2nye dgn pelbagai jenis ujian..
Majulah sukan untuk negara!! Yosh!! :p

Belalang said...

http://kurniahidup.blogspot.com/2009/08/dan-adakah-diri-kita-yang-penting.html

PeJuAnG HiDup said...

salam...

saya anak emak dan ayah dn xtau mn saya trlebih kepada saya. yang saya tau, dorang jarang benar faham isi hati saya...

geniousboy said...

of coz la sy ank mak n abah.. kalo bkn ank diorg, ank sape lg? =P
sjujurnya, sy xtau sy ank mak or ank abah..
tp rsnye lbey kpd ank mak kot..
n sjujurnya juga, sbg ank laki, sy x rs sy rpt dgn abah..
abah jrg bbual dgn sy, jrg tnya psl diri sy, life sy di lua rumah..
tp bsyukur sbb masih ade mak n abah..
ade org yg da xde mak atau abah atau kedua-duanya..

Related Posts with Thumbnails
 

FIERINA'S PAGE © 2008. Design By: SkinCorner