21 July 2009

Women and Hidden Power

salam semua...

entry kali nie adalah diadaptasi dr artikel yg sy ambil dr iluvislam.. agak menarik artikel nie, tp since nie blog sy, so ade la sedikit ulasan dr cik admin kte.. hikhik! sebenarnya nk ckp yg sy tgh kekeringan idea utk update blog nie.. dan pd ms cuti nie la tgh rajin nk update entries, cz ble da msuk kelas blk nti bz jew manjang yer x? dan berbekalkan pertolongan dr pak cik google, sy pn pilih satu entri dr iluvislam utk buat penambah baikan kt cni.. erm, korang2 x kisah kn? heee~ ok, fifie proceed jew k.. :)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


pertama, kuasa kelembutan seorang perempuan

sejujurnya, sy sgt percaya yg kebanyakan lelaki sgt suka pd kelembutan seorang perempuan.. krn pe ek? mgkn kerana pd fitrahnya, lelaki adalah golongan yg kasar.. erm, x semestinya pd kata2 @ perbuatan, tp pada caranya.. errkkk alamak, x reti nk explain la plak? alaaa, korang kn ley bezakan cmne kelembutan seorang ibu dan bezanya pd kelembutan seorang ayah.. semua pn tau, walau cmne lembut pn seorang ayah 2, x mgkn mpu menandingi kelembutan seorang ibu.. betapa terbukti hebatnya kelembutan seorang ibu a.k.a seorang perempuan btul x? haaa, 2 la yg sy nk cakapkan sebenarnya.. hikhik! dan kt cni, adalah lebih dtekankan pd layanan baik seorang ibu dan jge seorang isteri.. cz pd hakikatnye, nme pn artikel dr iluvislam, so xkn la ade bait2 perkataan menyebut makwe @ gurlfren plak kn? ngeee~ dan pd diri sy sendiri, sy percaya seorang lelaki xkn mpu berkasar pd seorang perempuan yg penuh dgn ciri2 kelembutan, walau cmne tinggi pn ego lelaki 2.. x smpai hati orang kte, e'eh ye ke? hurm... npe sy ckp cmni? ikut pengalaman kut... (ssshhh, rahsia kte2 je taw, hehehe!) =p


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


kedua, kuasa air mata seorang perempuan

ok, yg nie fifie tambah sendiri dr artikel iluvislam 2.. cz pd pandangan hati sy, agak relevan sebenarnya utk bercakap ttg kuasa air mata seorang perempuan nie.. pd hakikatnye, sy jge percaya yg seorang lelaki sgt lemah dgn air mata seorang perempuan.. mgkn kerana, orang lelaki umumnya xkn mpu mengalirkan air mata dgn mudah.. nie kerana kebanyakan mereka mempunyai hati dingin, beku, peti ais dan yg sama2 waktu dengannye.. so, ble mreka nmpk wanita yg mereka sayangi mengalirkan air mata kesedihan, perasaan mereka menjadi serba salah dan mcm2 lg yg sgt sukar dmengerti kaum wanita.. hikhik! e'eh, btul ke x nie korang2 yg lelaki, saya main teka2 jew.. plz betulkan klu sy salah k? sy cme nk bg analogi perbezaan hati lelaki dan hati perempuan.. mmg la, tentu ade jns perempuan yg hati beku sama spt lelaki.. tp fitrahnye, Allah da tentukan mmg x begitu kn? cme 1 jew pd sy, sgt salah utk seorang pmpn menggunakan kuasa air mata utk menundukkan ego seorang lelaki.. SGT3 SALAH.. dan yg plg baik sbnya dlm agama kte adalah menitiskan air mata apabila tunduk menghadap Yang Maha Esa, wallahualam... :)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


ketiga, kuasa kecantikan seorang perempuan

pd hakikatnye, kebanyakan lelaki mmg memandang yg cantik dlu sbg antara faktor tertarik hati, berbeza pula pd sesetengah golongan lelaki yg benar2 bertaqwa.. golongan lelaki yg jns nie jge akan selalu berusaha menundukkan pandangan.. dan mreka jge selalu akan mengutamakan kecantikan peribadi dan ketaqwaan kaum wanita sbg satu faktor penting mencari pasangan hidup.. Subhanallah, cantik benar kriteria pemilihan jodoh yg ade dlm Islam.. dan sbnya, yg fifie nk ckp kt cni lbh pd kecantikan hati.. bertuah la para lelaki d luar sne, yg benar2 tau menilai kecantikan seorang wanita, ikhlas dr dlm hati dan bukan dr sudut pandangan nafsu mata.. wallahualam... :)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


keempat, kuasa doa seorang perempuan

ok, yg nie fifie copy paste sebijik2 dr artikel tersebut.. Doa perempuan lebih makbul dari lelaki kerana sifat penyayangnya lebih kuat dari lelaki.. Sebagaimana hadis Rasulullah S.A.W: "Doa ibu itu lebih cepat makbul.." Orang bertanya: "Kenapa ya Rasulllah?" Jawab baginda: "Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa dari orang yang penyayang tidak akan sia-sia.." Subhanallah, betapa istimewanya dlahirkan sebagai seorang perempuan.. e'eh, korang yg dilahirkan sbg lelaki 2 istimewa gk, hehehe.. bahkan, tgjwb korang d muka bumi nie sbg khalifah Allah jauh lbh besar dan jauh lbh berat lg.. so, tentu jge korang pn mempunyai keistimewaan yg tersendiri... :)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


kelima, kuasa ketaqwaan seorang perempuan

menurut artikel yg sy amek nie lg, perempuan lbh mudah memperolehi kuasa taqwa krn kehalusan budi, yg bertindak sbg dinding dr melakukan hal2 yg mendatangkan keburukan.. berbanding lelaki yg secara logiknya, lbh terdedah dgn dosa2 melihat aurat wanita lain dan mcm2 lg jns godaan yg jauh lbh hebat dr godaan kaum wanita.. kemuliaan kaum wanita jge jauh lbh nyata jika diiringi dgn ketaatan yg mutlak pd seorang suami yg berhak atasnya.. sbgmne maksud hadis Rasulullah S.A.W: "Perempuan yang taat kepada suaminya, semua burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan: semuanya beristighfar baginya (isteri) selagi mana ia masih taat kepada suaminya dan diredhainya (serta menjaga solat dan puasanya).. MasyaAllah, segala puji bg Maha Suci Allah Tuhan sekalian alam.. betapa istimewanya seorang wanita d sisi agama kte, hanya terpulang pd dri kte bagaimana nk mencorakkan dri kte sendiri.. wallahualam... :)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


p/s artikel yg mcm nie mmg sgt bagus sbnya, pe lg sbg pedoman kaum wanita.. tajuknye mmg la nk menceritakan kehebatan kaum wanita, tp niat hati sy yg sbnya lbh kpd pengisian rohani.. bkn hasrat sy utk bermegah dgn kelebihan dlahirkan sbg seorang pmpn.. dan mudah2n, sikap takbur spt 2 djauhkan dr sekalian makhluk ciptaan Allah yg bergelar pmpn, insyaAllah.. ok korang, yg baik tu dr Allah dan yg x baik tu dr diri sy sendiri k.. salam... :)

17 comments:

Jard The Great said...

hehehe.. blog neh akan menjadi sumber ilmiah yg besh buatku.. aiseh!

Fifie Ierina said...

Jard the Great,

Subhanallah... terima kasih byk2 yer! yg baik 2 semua dr Allah, sy cme tlg sampaikan je.. :)

terima kasih lg skali.. sy jd makin bersemangat nk menulis dan berkongsi lebih banyak ilmu dlm blog nie.. really thanks!!

p/s sila la datang selalu yer? (^_^)

ankowada said...

hye fifie....
sangat suke artikel ni :D

Fifie Ierina said...

hye ankowada, errr...kak wada!

hikhik! tenkiu2.. selalu komen la yer?
ngeee~ :)

Fifie Ierina said...

kak wada, not fair..

akak pye blog utk invited readers jew..
uhuk uhuk... :(

s h e said...

nice entry. =)


salam ziarah juga . *wink

hanisa said...

doa dan takwa...

alhamdulillah...untung siapa lelaki yang dapat wanita beriman sebagai istri

zaza said...

entri yg menarik...
thx fifie kongsi entri ni...

ankowada said...

hehe..actually blog tu mmg utk author only!..takpe nnt akak edit sket2 ayat (sbb bnyk yg tak sopan..ganas...hukhuk)..akak invite awak k!! chill~~^_^

alone said...

hehe. setuju juga dengan points di atas. Inilah fitrah yang telha diciptakan untuk anda jadi gunakan dengan sebaiknya (^_^)

BELALANG said...

ermmm... ada btulnya kater2 fifie nie...
but cmne kalo airmata seorang lelaki yang mengalir di sebabkan seorang wanita...?
mmg bunyinya agak memalukan tapi jika perasaan sayang dan kasih yang mendalam,, apa sahaja mampu berlaku... Ego setinggi Klcc pun bleh kalah...
lelaki mmg tertarik pada sesuatu yang cantik.. tapi untuk mengekalkan tarikan seseorang lelaki tue pada benda yang cantik... x mudah..
but benda yang Manis dan Senang tuk dilihat mampu membuatkan Lelaki cair dangan apa yang di pandangnya...
Cantik xkan lama.. tapi Manis sentiasa ada...

Fifie Ierina said...

salam pd semua readers yg sudi komen..
insyaAllah fifie akan cbe reply satu
persatu pd komen korang2 semua... :)

s h e,
thanks yer! alhamdulillah, komen cmni sgt buatkan sy bersemangat utk cari topik2 yg baik dan publish dalam blog... :)

hanisa,
btul 2.. tp wanita beriman adalah selayaknya dmiliki lelaki beriman sahaja.. wallahualam...

zaza,
thanks banyak2 yer! :)

kak wada,
ok sila edit cepat2! hehehe =p

alone,
insyaAllah.. betapa menjadi seorang wanita sgt dmuliakan d sisi agama kte.. sgt malang apabila wanita menjatuhkan maruah dri sendiri hye krn terikut2 dgn budaya barat...

belalang,
komen awak nie sgt special.. ske sy nk menjawab komen awak nie, heee~ sy sgt faham pe yg awak nk smpaikan, krn sy sdri pnh mengalami perkara nie.. ade seorang lelaki yg begitu baik pnh menitiskan air mata krn ikhlas menyayangi sy.. dan sbb 2 la sy terlalu menghargai cinta yg pnh hadir dlm hidup sy wpn sekejap.. malangnya, cinta telah pergi tanpa menoleh ke belakang lg..

pd sy, 2 bukan sesuatu yg memalukan.. awak tye la pd mne2 pmpn, hati mereka terlalu terharu apabila berjumpa lelaki yg spt nie.. dan sy antara pmpn yg dpilih Allah utk merasai perasaan sehebat itu...

sy sgt setuju point awak yg kedua.. namun, sbg seorang pmpn, sejujurnya sy xmpu nk membezakan mkne cantik dan manis pd pndangan kaum lelaki.. ley awak tlg sy jelaskan plz? :)

BELALANG said...

mana cantik mana yang manis??
saya sendiri pun x dapat nak ungkapkan dengan kata2 sebab perkara itu adalah subjektif di mata lelaki..
hidung ke, lesung pipit ke, mata ke, tahi lalat ke, atau apa2 je sume boleh jadi subjektif kpd kemanisan.. he3

kadang2 kita slalu menjadi juri awam sentiasa mengkritik setiap kapel yang berselisih dengan kita atau kwan2 sendiri..
kononya mereka x padan lah.. tapi tuelah cinta..
mampu membuatkan seseorang berubah persepsinya..

ada gak pempuan yang x berapa lawa tapi kawen dlu sblm perempuan yang cantik jelita.. mesti pernah lihat kan situasi nie?
knp?
kerana si suami sudahpun menemui kemanisan dlm diri wanita itu.. cantik adalah bonus.. tapi kecantikan dalaman kan penting? he3
xkan fifie x tau kan bende nie?
manis kt wajah seseorang wanita tue hanya kaum lelaki je yang tau di mana ianya tersembunyi..
percayalah.. jika lelaki memilih perempuan yang cantik, hubungan mereka x berapa lama sebab jika kecantikan itu hilang atau pudar, apa yang masih tinggal??
berbanding manis.. itu adalah kekal abadi.. hak3

Fifie Ierina said...

belalang,

wah, ske sy nk berinteraksi dgn awak melalui komen yg awak tulis.. kagum gk dgn lelaki cm awak nie, cz biasanya lelaki ble menulis akan selalu cari short form, xske nk tulis pnjg2..
tp awak len, komen sgt detail... :)

baik, sy pn nk jawab blk.. sy igt cantik je subjektif, xpnh tau pn manis jge subjektif.. sgt xtau...

hurm, seseorang pnh bercakap dgn sy benda yg sama.. kte mgkn judge orang len yg pye pasangan x sepadan dgn mereka.. tp sbnya, spe kte nk judge orang len btul x? asalkan mereka bahagia, 2 lebih baik...

utk pmpn yg khwn dlu, tp x lawa mne pn, sy xpnh fkir cm2 plak.. pd sy, orang 2 khwn sbb da jodoh die dtg lg awal dr orang len, 2 je.. hehehe, pemikiran sy nie selalunye simple je belalang..

sy tau yg kecantikan dalaman sgt penting.. tp sy cme xtau sejauh mana kecantikan dalaman itu penting utk seorang lelaki...

kte2 yg terakhir 2, sy sgt percaya.. bagus sgt pandangan yg sebegini, cz memang kemanisan tu kekal abadi pn.. sgt betul statement ini! =p

p/s sy rasa sy ade kemanisan yg tersebut.. hikhik! awak ley muntah darah skg.. hahaha :D

BELALANG said...

erkk... muntah darah??? hak3
ermm fifie... saya just tulis apa yg saya rase, kalo sy rase panjg, pnjglah sy tulis.. kalo sy rase pendek.. pendek je ayt sy.. he3
most of guys x suke nak fikirkan bende2 nie.. psal bende2 cm nie mereka akan anggap remah dan temeh.. mereka nie simple je.. x abstrak cm pmpn

and yg pasal awk kater pempuan kwin awl pasal jodh dah sampai tue lak.. ermm
bukan ke lelaki yang memulakan lgkah?? ingat senangg nk mulakan lagkah..?? he3
semua faktor kne fikir.. kiranya bersedia dri fizikal dan mental.. so manis tue jugak adlah salh satu faktornya.. ha3 walaupon kcik je tapi bolehlah dri xde kan.. he3

Fifie Ierina said...

sy tau, lelaki mmg ske berfikiran mudah je..
dan sy setuju yg pmpn nie berfikiran abstrak..
pmpn sgt sukar dmengerti...

again, x pkir pn laki ke pmpn yg mulakan langkah.. yg sy pkir, cinta akan datang pd ble2 masa die nk datang, tanpa kte duga ble dan pd spe orgnye.. huhu, pemikiran yg simple semacam ini adalah dri sy...

manis seorang pmpn, byk sgt keindahan bg yg tau menghargainya.. manis seorang lelaki, terlalu byk tanda soal bermain d minda sy...
mampukah awak menjawabnya?

BELALANG said...

mksud sy yg mulakan langkah tue adalah pinangan... kalo pempuan sibuk nak kawn pun tapi laki blum sedia lagi... x blh gak pasal meminang tu kan dr pihak lelaki??? he3

lelaki manis??? hak3.. tukan persepsi wanita.. manelah sy tau nk menjawabnya wak.. he3

Related Posts with Thumbnails
 

FIERINA'S PAGE © 2008. Design By: SkinCorner