29 October 2009

Lelaki Cmne yg Pmpn Ske Agaknye? :D

salam semua...

erm, dlm entry kali ni sy ade wat research ckit dlm internet.. tentu dalam blog org len da byk explain ttg perkara nie.. tp cmne yer? mgkn krn entry kali ni ade sikit pandangan dr cik admin kte, so ad beberapa perkara yg x sme.. insyaAllah, sy akan cuba sehabis baik untuk kongsi point2 yg relevan dgn kaum perempuan.. ok korang? =)


1. lelaki yg pye ilmu agama yg baik

bagi seorang wanita yg baik, ciri nie adalah sgt penting.. bg dri saya sendiri, kdg2 jeles sbnya ble nengok ade kawan kte yg bercinta dgn seorang lelaki yg cmni.. secara jujur, cinta pertama sy adalah seorang lelaki yg bkn jns nie.. byk bezanya, krn kami pmpn selalu mengharapkan lelaki yg kami sayangi mampu bimbing kami dgn baik, dunia akhirat..

2. lelaki yg penyayang dan caring

sejujurnye gk, sy sgt ske lelaki yg pye karakter spt nie.. krn sy sgt menghargai kasih sayang kut? hehehe, da jadi blog jiwang la plak kan korang? hurm, sbnya pmpn akan rse selamat dlm satu2 perhubungan 2 ble lelaki 2 selalu tunjuk perasaan yang die sangat sayang dan mengambil berat pada wanita yang die kasihi.. selalu tanya korang watpe, da makan ke belum, makan ape klu dah, npe lum makan klu jawab belum, sihat tak hari nie, dan sebagainye.. benda2 yang cmni kebanyakan lelaki mmg akan amek mudah pada hemat saya dari sisi pandangan kaum lelaki.. tp klu korang selalu wat sbnya mmg punya impak yang besar dalam memupuk emosi2 positif dalam diri seorang wanita.. dan pd sy, lelaki yg penyayang sgt mudah dilihat melalui perbuatan dan bukan kata-katanye.. buaya darat jek yang suka tunjuk kasih sayang melalui kata2.. heh!

3. lelaki yg pye natural sense of homour yang tinggi

pada saya, lelaki yg cmni adalah jns yg sgt best sbg kawan baik dan jge sebagai pasangan hidup.. ble orang yang kte sayangi wat lawak, x kre la lawak pandai ke lawak x bpe pandai ke, 2 adalah satu terapi yg sgt baik sebenarnya dalam satu perhubungan.. dan bagi diri sy personally, sy jenis yg sangat suka mendengar lelaki yg sy sayangi bercakap.. in one way, lelaki yg xde sense of homour x perlu rasa rendah diri.. cme korang perlu jadi lebih santai dlm satu perhubungan 2 ok? jangan jadi terlalu serius, selalunye pmpn xske dan mudah naik bosan.. haih~

4. lelaki yg jns memahami dan cemburunye berpada-pada

pd dri fifie, bahagianye klu dapat lelaki yg memahami.. krn pe ek? mungkin sebab perempuan jns yg hatinye lembut.. jd kami xske dimarahi wpn kami wat kesilapan x kre la besar @ pn kecil.. nasihat dari dri sy sdri, tegur la pasangan anda dengan baik dan berhemah klu die wat kesilapan.. dan kami jge ske lelaki yg kami sayangi cemburu.. tp awas! cemburu biar kena pada tempatnye.. jgn suka serkap jarang tanpa usul periksa.. :P


5. lelaki yg pemurah tp x terlalu boros

lelaki yg cmni mmg best.. mknenye, die akan keluarkan belanja klu korang keluar makan @ pape sekalipn.. hahaha! of course la kan, itu adalah HARUS ok? diulangi, HARUS.. weee~ bagi diri saya, lelaki yang cmni adalah sangat gentleman dan very da adorable gitu.. hehehe! so korang maybe akan fikir balik, yang super kedekut tahap haji bakhil nak belanja makwe makan tu x gentleman ke? erm... xde la nak cakap cmtu, cuma tahap gentleman tu ade negatif percent sikit la berbanding yang pemurah dan x terlalu boros nih.. =)

6. lelaki yg lembut dalam kata-kata tp tegas dalam perbuatan

mksd sy kt cni adalah, kami orang perempuan ske lelaki yg berhemah tinggi dalam pertuturan tp tegas pd ms yg sama.. krn kami paling xske lelaki yg nampak lembik pd mata pmpn.. wpn korang sayangi pasangan korang, plz bertegas dlm hal2 yg sepatutnye.. yg salah tetap salah, jgn biarkan smpai satu tahap yg kami rasa anda ok je sbnya gn kesalahan yg kami wat.. pastu sampai satu tahap, nak ungkit segala benda yang x puas hati dulu.. kan lebih molek kalau terus terang je ble x suka sesuatu? at least, perempuan yang korang sayangi sangat tu akan sedar la kan kesilapan die dan mgkn jge die akan berubah secara perlahan-lahan..

7. lelaki yg pandai menjaga keterampilan

haaa, lelaki yg cmni best kuasa dua.. hehehe! tp ad pro dan contranye la plak kn? uhuk uhuk.. takut dan risau je kalau2 lelaki yg kami sayangi jd perhatian ramai.. kalau rasa yang korang tu hensem, bersyukurlah.. x reti2 nak bersyukur sampaikan da x kenal ape erti setia? heh, poyo ok! tp maksud saya kat cni, jangan la jadi lelaki yg terlalu selekeh.. pakai la baju dengan kemas, shave regularly dan kalau rajin please please please gosok kemeja anda.. tak rajin pun kena gosok gak, huhu.. personally, first impression seorang pmpn utk lelaki yg bajunye x bergosok masa keluar berjumpa adalah agak rendah ok.. ok2, saya faham ade jenis kemeja lelaki sekarang nie yang sangat advance, fesyen kedut2.. tu bab lain okeh, len kali saya cte yang pasal tu :P


8. lelaki yg setia dan romantik pd orang yg dsayangi

erm, hehehe.. cm tau2 plak kan sy ske lelaki romantik? hahaha! erm korang yg lelaki, plz setia dgn pasangan anda.. pmpn xske lelaki kasanova ke, buaya darat ke, bauaya laut ke @ pape jek yg sama waktu dengannye.. sama jge dengan pmpn sebenarnya, xde beza pun dalam hal ni.. so, jadilah pasangan yg setia sebelum anda menuntut kesetiaan dr orang yg anda sayangi okeh? klu die x setia, tinggalkan la die cepat2.. insyaAllah, korang deserve yg lebih baik.. jgn sedey2 dan doa banyak2 k? kat sidebar sebelah kanan nie kan ade doa yang saya namakan sbg fierina's prayers.. sape2 berminat tu amek je okeh, saya izinkan dgn suka hati.. :)

9. lelaki yg pandai mengawal ego dan ade ciri seorang pemimpin


lelaki yg pye ciri kepimpinan yg hebat, mmg wat sy respek sgt2.. lelaki yg cmni da mkin kurang dalam dunia ni.. hehehe, ek'eh ye ker? tak macam kejam lak kan? sabar sabar, rileks rileks! teguran ikhlas, jgn mrah ok lelaki2 sekalian.. korang kaum lelaki, please jgn takut utk ke depan dan jadi seorang pemimpin.. mulakan dgn memimpin group yg kecil.. always take part in a discussion or whatever role to prove your leadership skills.. okeh? mgkn kalau ade aweks cun kat dalam disscussion group tu, perasaan respek 2 ley bertukar jd sayang plak? hikhik! =p

10. lelaki non smoker dan penyayang pd kanak-kanak

haaa, yg ni lagi satu penting sangat2.. please don't smoke guys, especially in front of us because we don't like that.. in fact, we actually HATE that okeh! klu pmpn 2 ske dengan lelaki yg merokok, mknenye die x normal.. hehehe, oh! apekah?? sejujurnya, nie adalah isi hati seorang perempuan.. tolong kurangkan tabiat merokok korang, at least d hadapan kaum perempuan yang anda kasihi.. rsenye korang pn lebih tau kan, yang silent smoker a.k.a pasangan anda sbnya lebih terdedah dgn kanser paru2 ble korang merokok dekat2 dgn die.. klu korang rse nk pmpn yg korang sayangi mati lebih cepat dr korang, sila la dengan sukacitanya teruskan dgn habit yg HAMPEH cmni okeh? heh! kadang2 ade je jumpa kat tepi jalan, ade sesetengah golongan lelaki yang selamba badak pergi hembuskan asap rokok yang konon macho la sangat tuh walaupun isteri die yang kat sebelah tu tengah mengandung.. hello cik abang! suka ke kalau anak tu lahir nanti x cukup sifat? geram betul! haaa, kan da emo semacam nih.. ok2 next point pulak, lelaki yang cyumel dan sangat la adorable a.k.a suka budak2 adalah antara ciri2 idaman wanita.. lelaki yg penyayang pd kanak2 adalah lelaki yg sangat3 sesuai dbuat calon suami mithali.. x caya tanya mak korang, hehehe :D

ok, hbs da 10 points.. huhu, jenuh menaip ni yerk? ingatkan senang jew tulis blog nie.. susah rupanye, kne fikir dulu nak tulis ape, nak cari topik yg best2 lagi, nak menaip lagi.. hahaha, xpe2! practice makes perfect.. ok korang, panjang dah nie.. sila jangan segan2 drop komen utk pape jew points yg korang setuju @ nk bangkang habis-habisan okeh? HAH APE, xnk komen sebab blogspot jek?? heh, ngada2 betul.. hahaha! terpulang la nak komen ke tak, saya cool je.. ek'eh salah, cik fifie sentiasa HOT jek.. hehehe, start mengarut dah.. ok2 korang, have a nice day okeh? salam :)

44 comments:

zool said...

Hm.. bagus ni boleh dijadikan panduan untuk memperbaiki diri..

Salam singgah.. Kalau ada masa singgah blog saya
http://www.ligakampung.com
Blog bebiasa je

Amirez said...

"lelaki yg pye ilmu agama yg baik"

teringat masa chatting dulu selalu tanya soalan "ciri² laki yg awk suka" kat mana² girls. ada yg jawab.. nak yg beragama tp tak nak alim sgt hehe.

thx for da info. bleh jadikan panduan utk perbaiki diri :)

syinrayafa said...

haha...bagus..lebih g sukakan lelaki/perempuan yg ada ilmu agama... tapi cukupkah dia sahaja yg mempunyai ilmu agama tapi kita x nak mendalami ilmu agama..fikir-fikirkanlah...

7/10 tersenarai dlm kategori ni..haha..

Kill-Vearn said...

kalo la aku ni pompuan aku akan ckp:

"saya nak laki yang baik, tak sombong dan mcm2 lagi lah"

hohoho..

Fifie Ierina said...

encik zool,

terima kasih ye.. hahaha, insyaAllah sesi perkongsian dari hati ke hati wanita akan dperbanyakkan pada masa hadapan.. weeee~ :P

Fifie Ierina said...

amirez,

sbnya mmg la bagus kalau dapat yang beragama.. tp klu kte nak demand pasangan yang beragama, kte nie da cukup ke syarat2 yang Allah da tetapkan kan?

so mesti jadi seorang yang baik utk mendapatkan pasangan hidup yang baik.. okeh? =)

Fifie Ierina said...

encik syinyarafa,

haa, betul kata2 tu.. ade 7 ciri2 dari 10 yang dsenaraikan? woooot, hebat! hehehe :P

kongsi le ckit mana 3 ciri yang x ckup lengkap lg tu :D

Fifie Ierina said...

kill vearn,

haih, ape la nama pelik sangat nie.. cuba la letak nama Mr Nas ke, Lady Nas ke pe ke.. hehehe! lalalala :D

owh, ade la ciri2 idaman wanita eh? ok, kalau cmtu semoga berbahagia dgn wanita yang da berjaya menawan hati anda la yer? wink* =)

mamawana said...

Lelaki yg baik utk wanita yg baik. Lelaki yg jahat utk wanita yg jahat juga. Tapi kalu bertemu juga yg takdak chemistry, tak serasi mohon petunjuk dari Allah swt, mungkin itu satu ujian. Allah swt menguji setiap insan utk meninggikan maqamnyer.... Yg penting beragama dan ikhlas dlm setiap perbuatannya. Jauhi yg hipokrit dan pura2 alim sekadar utk memikat......

iso said...

setuju dgn fifie..kene jadi solehah utk dpt lelaki yg soleh..

carilah lelaki yg menjage hbgnnye dgn Allah (solat,ibadah,pergaulan), iA dia akan menjaga hbgnnya dgn org di sekelilingnya (family, wife, kawan2)..iA lelaki camni mmg penyayang,caring,dan ape2 yg fifie nak..

apepun Allah knows and gives us what we need,instead of what we want =)

Frodo Baggins said...

huhuhuhuhuhu ~ semua dah dihuraikan diatas ... so Frodo bagi jawapan sesimple mungkins ...


"Haruslah cari lelaki cam wa .."


>>___________<<

Administrator: Royy said...

Kalau macam tu saya nie kira dah memenuhi ciri2 perempuan nak la.. heheheee, ( perasan :D )

Fifie Ierina said...

mamawana,

betul.. saya mmg nak amek pengajaran dari ape yang da dtakdirkan kepada saya sebelum nie.. insyaAllah akan ingat pesanan nie..

terima kasih ye =)

Fifie Ierina said...

kak intan,

hehe.. mula2 cm blur sekejap, xtau sape yang gne nama iso nie.. hehe :D

ye, saya faham akak.. saya nie hanyalah hamba Allah yang khilaf, harus selalu muhasabah diri klu nak dapat jodoh yang baik2.. insyaAllah saya akan perbaiki diri perlahan2..

thanks akak =)

Fifie Ierina said...

encik frodo,

hahaha.. wa tu = awak ke?

hehehe, yela.. bagus la kan klu da ade ciri2 yang dsukai wanita.. chaiyok2! :P

Fifie Ierina said...

admin: royy

betul ke ade banyak ciri2 yang dsenaraikan? tp cm kak intan cakap, klu pilih yang beragama, insyaAllah akan dapat sekali yang romantik, penyayang, bla3..

harus jadi yang baik utk dapat yang baik.. wallahualam =)

..::..ein..::.. said...

xmo komen pnjg2..akk cuma nak ckp, akk sokong point2 kamu 2...sis xnak la org yg perfect tp hampeh..ckup skadar diri dia seadanye, penyayang, mampu bimbing sis dan memahami sis..mcm yg point kamu 2...yg plg penting, jgn lerr smoking..tp, mr.N smoke..adeeiii, kena la terima

Fifie Ierina said...

sis ein,

saya faham ciri2 yang akak nyatakan tu.. selalunye kebanyakan pmpn mmg nak ciri2 yang cmni, cume rezeki kte dtemukan jodoh dgn orang yang cmne kan? but always in a marriage, give and take is very important..

npe akhir2 tu nak juge sebut nama Mr N tu? u have to let go sis, saya pun semakin tabah sekarang... insyaAllah =)

cik EPAL said...

suka lelaki non smoker and de sense of humor ;)

Fifie Ierina said...

cik epal,

hehehe! kte serupa okeh.. kalau dkurniakan kepada saya seorang lelaki yang sangat kelakar dan entertaining, hidup saya pasti penuh dgn warna warni keceriaan..

and that's what i would prefer the most =)

EINS said...

Banyak betul orang buat entri pasal lelaki/perempuan skang nih...agak2 la entri camni kot ramai orang suka...haha...

emm 1st point tu mesti la yg paling common orang akan cakap...mesti la nak kena ada ilmu agama yg bagus baru boleh jadi ketua keluarga yg bagus...hehe

EiNS said...

Emm, sebenarnya pompuan suka tak lelaki perfectionist? Dalam kes aku sendiri, aku mmg perfectionist melampau2 la...smua benda nk kena puas hati betul2...kalo x aku rasa tabest...

Fifie Ierina said...

hye eins,

hehehe.. sbnya bukan nak ikut musim blogger2 lain menulis topik pasal nie.. tp menda nie da lama simpan dan since yg sebelumnye pasal agama, so yang nie pasal cinta la pulak.. ade selang seli gitu.. weeee~

betul2.. yang pertama tu yang paling penting kan? =)

Fifie Ierina said...

encik eins,

untuk komen yang kedua pulak..

owh, awak nie perfectionist ke? huhu, jarang jumpe lelaki yang perfectionist dalam dunia nie, kebanyakannye adalah wanita =)

ok cmni la saya jawab.. saya sendiri ade seorang ibu yang perfectionist dan mmg selalu wat ayah saya pening kepala.. sikap nie sbnya x bergantung samada die lelaki atau pmpn..

ok, utk seorang yg perfectionist, sbnya x salah.. malah sangat bagus.. krn hampir semua urusan dalam hidup die teratur dan tersusun.. saya percaya, awak sendiri lebih faham la diri awak cmne kan? yang saya pasti, bilik awak, pakaian awak dan kebanyakan benda dalam hidup awak mesti sangat organised.. betul tak?

cumanya, jangan la mengharapkan pasangan awak nanti perfectionist cm awak.. kena ade give and take.. saya usha blog gf awak, die sweet sangat.. bsdy die baru lepas kan? hehehe..

so kena pandai2 adjust la.. kena cuba faham die, kena banyak tolak ansur, kena banyak communicate klu ade pape yang x puas hati dan kena selalu letak diri awak kat tempat die.. rimas x rimas klu pkwe selalu complain pasal macam2 hal?

hehehe! erm, tu jela kut sedikit sebanyak yang saya ley share sebagai seorang pmpn.. gud luck okeh! (^_^)v

eiy_Da said...

sis komen skang ok..hehe.
da lm ekceli xmsk blok adek..
ciri2 yg sis suke..heheh..paling suke no smoker...hehe

Fifie Ierina said...

sis eiyda,

erm, saya pun sama.. in fact, hampir kesemua wanita dalam dunia nie sbnya x ske pun dgn smoker.. menyampah lagi ade.. betul kan?

tp jangan anti sangat klu ley.. cz saya pnh kena.. makin kte xske, makin itulah yang kte dapat.. T__T

EiNS said...

Emm, maybe camtu kot...perfectionist serba benda nak kena perfect...even tulis komen ni pun berapa lama fikir nak tulis ayat apa...haha..

takpe la...memang dah faham yg kena ada give n take...lgpun dua2 kenalah saling melengkapi...cukup la kan..

e-liex said...

stuju2! basically sume pmpn nk ciri2 yg lebih krg camni la kan..

nk tmbh sket lg bley.. these are mine la.. huhu

11. tak perlu hensem tp sedapla mata memandang.. klo hensem sgt pn ssh nk jaga kan? hehe

12. tak terlalu bandar n tak terlalu kampung. means takdela cam rusa masuk kampung and xdela jugak cam xbley wat keje kampung sgt.. nnt blk kg kan susah dah kekok semacam..?

13. ada azam and cita-cita. bukan pasif ikut telunjuk orang lain jek.. kira ada pendirian sendiri..

oops.. terbanyak pulak.. kene wat entry sendiri ni! ;P

Fifie Ierina said...

eins,

awak nak taip komen pun kena fikir lama gle baru ley tulis ke? isk! nie kre hampir tahap kronik dah nie.. hehehe :D

jangan risau la eh.. asalkan awak masih ley bertolak ansur, tu da ckup baik da.. sesetengah orang cm awak, die je yang betul dan yang len sume salah..

take one step at a time.. okey? :)

Fifie Ierina said...

e-liex,

thanks datang blog saya.. insyaAllah akan datang blog awak ble da habis exam nanti k? :)

ya, krn semua ciri yang ade saya tuliskan adalah yang general pada kebanyakan wanita.. tp tentunye, yang additional macam awak cakap tu berbeza2 ikut individu kan? ade jenis pmpn, klu x hensem die x nak.. ade orang, dapat yang manis pun da bersyukur.. berbeza2 =)

anyway, thanks 4 da additional points yea :D

x-po said...

cmne nk tau pmpn tu tertarik dgn laki tu ek? hehe

Fifie Ierina said...

x-po,

awak nie, mnda simple cmni pun awak nak tanya saya.. kata banyak pengalaman? hehehe :D

cmni la, pmpn klu suka die xkn cakap direct die suka.. tp selalunye banyak sangat hints yang die akan bg..

contoh, muka die selalu ceria berjumpa awak.. dan mgkn gak die akan bgtau yang die rasa selesa berkawan dgn awak.. die akan malu2 jumpe awak, die akan jauhkan diri ble ade gurl lain mendekati awak.. die selalu usha awak dari kejauhan tanpa awak sedari dan lain2..

for things like this, gurls will never tell.. typical malay gurls like me, we value our pride very highly.. but for those guys who are sensitive enough, reading gurl's mind is not so difficult.. okey encik x-po?

GUD LUCK! hoho~ =)

BELALANG said...

he3... fifie kongsi tips tuk encik x-po... he3
hurmm cmne lak kalo gurl yg direct approch kat guys???
kind of scary la.... hu3

BELALANG said...

he3... fifie kongsi tips tuk encik x-po... he3
hurmm cmne lak kalo gurl yg direct approch kat guys???
kind of scary la.... hu3

Fifie Ierina said...

belalang,

direct approach in what sense? cakap terus terang die suka orang itu depan kawan2 lelaki tu ke? huhu.. klu itulah alkisahnye, maka pmpn sepertinya adalah jenis pmpn yang agak moden dan jenis berterus terang..

mmg la dalam masyarakat kte, pmpn mulakan dulu dianggap melanggar adat dan budaya.. tp klu sekadar meluahkan isi hati, rasanya x salah pun.. tp klu die SPEAK OUT LOUD ape yang die rasa, saya rasa mmg tu adalah agak menakutkan..

cmni laa para lelaki sekalian.. klu rasa x selesa, lebih baik berterus terang kan? tu jalan yang terbaik utk elakkan diri dari semakin rasa tidak comfortable..

wallahualam =)

mantis said...

salam.. satu pun x ada kat saya.. hu~ ku dongak pdg ke awan.. ada kekabus menyelubungi mataku.. terasa hangatnya kekebus itu mengalir ke pipi ku. oh~.. sunyinya pagi ini.. angin sejuk yang menusuk hingga ke tulang.. umpama sepi yang menyelubungi ku. terima kasih kdp yang empunya blog kerana sudi menyediakan ruang utk saya melapaskan kesedihan ini...

Fifie Ierina said...

mantis,

wa'slm.. awak, kenapa sedey? tak, saya ok je orangnye.. saya pun selalu sedey..

ley kongsi dengan saya ciri2 ape yang sejujurnye dpunyai oleh awak? mana tau mungkin saya ley tolong memberikan nasihat ikhlas, sebagai seorang pmpn?

sudi tak? saya x makan orang =)

mantis said...

saya pun x tau la ape yang ada kat diri saya(kekurangan dan kelebihan). tp... emm malu la ckp kat sinie... haih.. nanti x pasal2 khai gelak. kita cita tempat laen la.

Fifie Ierina said...

mantis,

klu awak xtau, tu adalah salah satu punca masalah yang paling besar sebenarnye.. so perkara pertama yang awak nak kena wat adalah amek tau kelemahan dan kekurangan yang awak cakap awak xtau nie.. okey?

npe tbe2 sebut nama khai pulak? awak nie member die ke? owh, klu die berani gelakkan awak, cakap cik fifie sedia back up awak keh? wallah~ :D

add me in ym la, fifie_dealova.. but please please please disturb me after 16th november, i'll finish my final exam by then..

ok daaa~ =)

Khai said...

ak'alaa cat (mantis) sebut2 nama aku plak.. patut la terbersin2 je... hekhek..

ooo..... backup org lain eh.. dah x mo backup i.. takpe2.. sampai hati.. sobsob.. :P

mantis said...

hah! nengok... khai dah menyampuk dah.. emmm ingat dia nak gelak td... sedih pulak dia.. terima kasih sekali lg kerna sudi mendengar rintihan saya yang tidak seberapa ini. :(

Fifie Ierina said...

khai,

off topic punye komen nie.. awak sensitif kan mnda2 komen off topic cmni? ley ke saya nak delete komen nie? hehehe :D

saya xyh nak back up awak dah, dari dulu pun xyh sebenarnya.. awak ley back up diri awak sendiri jauh lebih baik.. klu nak ade orang yang back up awak sekalipun, orang itu bukanlah saya.. :)

Fifie Ierina said...

mantis,

awak nie sedey je manjang.. jangan la sedey, nak sedey2 pun bukan perasaan sedey tu ley tukar pada duit kan? hehehe, xmo sedey2 keh?

ignore pak cik khai.. die mmg cmtu :)

mantis said...

ok. dah tak sedih da.. terima kasih lagi.

Related Posts with Thumbnails
 

FIERINA'S PAGE © 2008. Design By: SkinCorner